top of page

KENDİNİ YETERSİZ HİSSEDEN ÇOCUKLARA DOĞRU YAKLAŞIMLAR


"BEN BECERİKSİZİM"

Kendini güçlü hissetmek istediğinde benden, babandan veya kardeşlerinden destek alabilirsin. Sen bu aile için çok önemlisin. Şimdi tekrar başlayalım ve adım adım gidelim. Bakalım neler yapabiliriz.





"ASLA YAPAMAYACAĞIM OLMUYOR İŞTE"

Birtanem, ben senin içindeki o gücü görüyorum. Yeterince zamanın var. Takıldığın noktaları birlikte inceleyelim mi? Belki bir çözüm listesi bile hazırlayabiliriz.





"SÜREKLİ YANLIŞ YAPIYORUM"

Öğrenebilmek için bazen yanlış yapmamız gerekir. İşte sana bir fırsat. Birlikte yanlışlarını kontrol ederek, doğruları keşfetmeye ne dersin?






"BEN BUNU ASLA YAPAMAM"

Yeni bir aktiviteye başlayacağımız zaman küçük bir kaygı hissedebilir ve yardıma ihtiyaç duyabiliriz. Bu çok normal.

Bu etkinlikle ilgili ne hissediyorsun?

-Hmm mesela şu anda bu etkinlik/görev/ödev seninle konuşsaydı sana neler söylerdi?

- Peki. Sana yardım etmemi ister misin? Bazen birlikte başlamak insana güç verir.




"OFF! ÇOK KARARSIZIM."

Bazen seçim yapmak zordur Ne istediğini zamanla fark edebilirsin. Şimdi birkaç derin nefes al ve yeniden düşün.










"BEN BUNU BİLMİYORUM"

Evet çünkü daha önce bunu denemedin. Ufak alıştırmalar yaparak öğrenebilirsin. Artık deneyecek beceriye sahipsin.Bu çok değerli









"BU ÇOK ZOR!"

Evet birtanem. Okumayı öğrenmek gerçekten çok zor. Biliyor musun, doğduğundan beri çok şey öğrendin. Yürümek,konuşmak,giyinmek... Bunlar da çok zordu ve sen başardın.Okumayı da zamanla beraber halledebiliriz. Gel bununla ilgili ufak oyunlar üretelim.






"HEP KARIŞTIRIYORUM"

Böyle anlarda biraz durmak iyi gelebilir. Bol bol tekrar etme hakkın var, ben buradayım. Şimdi gözlerini kapat. Hazır hissettiğinde aç ve yeniden başlayalım.









"BIKTIM ARTIK"

Tamam. Bu şuan sana fazla geldi, farkındayım. Haydi gel biraz enerjimizi atalım, tekrar başlarız. Ne yapmak istersin?









Kendine güvenmek güçlü hissetmek inanmakla başlar. Sonuç ne olursa olsun içimizdeki sese inanmak isteriz. Ya bir başarı elde ederiz ya da bir tecrübe.

Bilmemek, başaramamak, zorluk çekmek de bir haktır, yaşamın parçasıdır. Bazen, benliğini bulmak için kaybolmak gerekir. Fakat yolun sonunda sevdiklerimiz tarafından koşulsuz kabul edilmek isteriz.

Çocuklarımıza kendileriyle ilgili olumlu düşünmeleri noktasında yardım ederken hata yapmanın, utanmanın, bilmemenin, bir kabahat olmadığını da anlatmalıyız.

 
 
 

Comments


bottom of page