top of page

ÇOCUKLARDA OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME ÖNERİLERİ


OLUMLU DAVRANIŞ HAKKINDA YOL GÖSTERİCİ OLUN


Eğer bir davranışı kazandırmak istiyorsanız öncelikle o davranışı nasıl yapacağını öğretmeniz gerekir. Örneğin, çocuğunuzun ders çalışma programının olmasını ve ödevlerini bu programa göre yapmasını istiyorsanız, öncelikle bu programın kendine ne tür kolaylıklar sağlayacağını anlatmalı ve programı birlikte yaparak nasıl uyacağı konusunda önerilerde bulunmalısınız



ÇOCUĞUNUZLA SADECE SORUN OLDUĞUNDA DEĞİL, HER ZAMAN İLETİŞİM KURUN


Anne baba sorun olduğu durumlarda çocukla daha çok iletişime geçiyor ve diğer zamanlarda iletişim daha sınırlı oluyorsa çocuk için sorunlu davranış ebeyvenlerinin ona teması ve onunla iletişimi için pekiştireç olabilir. Bu durum çocuğun sorunlu davranışları sürdürmesine sebep olabilir. Bu sebeple çocukla her daim sağlıklı iletişim kurmak ve temasta olmak çok önemlidir.



KURALLARI BELİRTİN


Her evin bir düzeni ve düzen anlayışı vardır. Bu düzende ailenin değer, düşünce ve davranışlarına uygun yapılması istenen ve istenmeyen davranışlar belirlenmiştir. Çocuk ailesinde belirli kurallar olduğunu ve bu kurallara uyması gerektiğini öğrenmediğinde okulda, arkadaş ilişkilerinde de kurallara uymayacaktır. Bu durum, sosyal hayatta pek çok sorunu da beraberinde getirir.


Kural koyarken ve uygularken olumlu bir an kullanarak kuralı tanımlayın. Ne yapmamalarını değil, ne yapmaları gerekeni söyleyin " Başkaları konuşurken dinler misin ? " gibi

Az sayıda kural ile başlayın. Örneğin " en önemli 5 kural"


Çok fazla kural koymayın ! Fazla sayıda kural koyarsanız çocukların bunları hatırlaması zorlaşır ve sırf hatırlayamadığı için kuralları uygulayamayabilirler.



OLUMSUZ BİR DAVRANIŞTA ÇOCUĞUN KİŞİLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞİL DAVRANIŞLA İLGİLİ YORUM YAPIN


Çocuğunuza kendisinin değil, sergildiği davranışın kötü bir şey olduğunu söyleyin. Ona " sen kötüsün " demek yerine " oyuncağını yere ser bir şekilde atma" deyin. Çünkü bu tür bir davranış her şeyden önce çocuğunuzun özgüvenini zedeler. Hayatla başa çıkabilmek için çocukların mümkün olduğunca fazla güvene ihtiyacı vardır.




TUTARLI OLUN


İlk ve ikinci seferde hayır dediğiniz bir şeye, altıncı seferde de hayır demelisiniz. Net ve tutarlı olmak ebeveynler arasındaki iletişimde de çok önemlidir. Anne ve baba kararlarda ortak bir anlayışa sahip olmalı ve tutarlı olmalıdır. Çünkü çocuğu doğru şeyleri yapmaya teşvik etmek kadar, bazı şeyleri yapmasına engel olmakta önem taşır.



OLUMLU DAVRANIŞI SERGİLEDİĞİNDE TAKDİR EDİN


- Çocuğu takdir ederken hangi davranışının olumlu olduğu açıkça belirtilmelidir.

- Takdir çocuğun kişiliğine değil davranışı üzerine olmalıdır.

- Takdir ederken yetişkinler kendi duygularını belirtmelidir.

Örneğin" dağıtılan oyuncakları topladığın için çok mutlu oldum " Burada amaç çocuğun davranışını takdir etmektir.




SEÇENEKLER SUNUN


Çocuklar da yetişkinler gibi hayatlarında kontrol sahibi olmak isterler. Bu sebeple katı kurallar koymak yerine sizin için de makul olabilecek seçenekler koyabilirsiniz. " Uyumak istiyor musun ? " yerine, " Şimdi mi yoksa on dakika sonra mı yatmak istersin ? " gibi. Böylece çocuğunuz hem kontrolü kendisinde hissetmiş olur, hem de onu yatmaya kolayca ikna etmiş olursunuz.








MANEVİ ÖDÜL YÖNTEMİ KULLANIN

Çocuk tarafından olumlu bir davranış gerçekleştirildiğinde davranışın tekrarlanarak kalıcı hale gelmesi için manevi ödüller kullanılabilir. Örneğin, okuldan geldikten sonra ödevlerini yaptığında çocuğa zaman ayırmak, ona sarılamk, çocukla oyun oynamak, çocuğu parka götürmek, çocukla birlikte kek yapmak gibi paylaşımlar olumlu davranışların kazandırılmasında daha etkilidir.



BAYRAM DELEŞ

Comments


bottom of page