top of page

ÇOCUKLARDA ÖFKE DUYGUSU VE EBEVEYNLERE ÖNERİLER


Öfke herhangi bir şeyin engellenmesi durumunda ortaya çıkan istenmeyen duygu, doğal bir tepkidir.

Tıpkı şaşkınlık gibi... Mutluluk gibi... Üzüntü gibi... Ve tıpkı bu duygular gibi yaşamaya değerdir.






ÖFKE DUYGUSU SIRASINDA ANNE-BABA TUTUMLARI NASIL OLMALIDIR?

Öfke davranışlarına neden olan durumları takip etmek, bu durumun kimin yanında, hangi zaman dilimlerinde gerçekleştiğini tespit etmek öfkenin altında yatan dinamiğin ne olduğunu anlayabilmek açısından önemlidir.



Öfke davranışlarında çocuklar anlaşıldıklarını hissetmeye ve karşılarında kendilerini anlayabilen bir ebeveynlerinin olmasına ihtiyaç duyarlar. Ağlayan bir çocuğa ağlamaması için önerilerde bulunmaya gerek yok.



Çocuğunuz ağlamak istiyorsa bırakın ağlasın. Ağlayan çocuğunuzun o an ihtiyacı olan şey anlaşıldığının farkedilmesi ve yalnız olmadığını hissetmesidir.

Bu nedenle sakinliğinizi koruyarak çocuğunuza"Şuan çok üzgünsün çok kızgınsın ama bak ben buradayım, seninleyim ve elini tutuyorum. ' gibi ifadelerle çocuğunuzun duygusunu aynalamak ve ona yalnız olmadığını hissettirmek, çocuğun öfkesini kontrol edebilmesinin dışında duygularını da tanımlayabilmesinde etkili olacaktır.




Ebeveynlerin herhangi bir sorun karşısındaki tutum ve davranışları çocuklarına model olmaları açısından önemlidir. Aile içerisinde ve sosyal ilişkilerde sık sık olumsuz ifadelere yer veren ebeveynlerin, çocukları da tıpkı aileleri gibi iletişim becerileri esnasında sık sık olumsuz ifadelere yer verecektir. Bu sebeple ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı bir rol model olmaları oldukça önemlidir.

Yaşadığı duyguyu ve o duygunun bedenindeki etkilerini hissedebilmesi için ona rehberlik edin suanda öfkelisin. Bedeninde neler oluyor? Nefesin hızlandı mı? şeklindeki ifadeler, çocuğun dikkatini bedenine yönlendirmesine ve öfkesini güvenli bir şekilde ifade etmesini sağlayacaktır.

Çocuğun isteğini yerine getirmeyen ancak ağlama davranışı sonrasında yerine getiren ebeveyn aynı zamanda "Bunun devamı gelecek" mesajını da çocuğa vermiş olacaktır.

Çocuğunuzun bir isteği karşısında, ona hayır cevabını verdiyseniz, başka bir zaman aynı isteğe hayır cevabını vermelisiniz.

Bu çocuğunuz ile aranızdaki güven bağını ve tutarlı sınır koyma davranışını olumlu etkileyecektir. Bu sebeple ebeveynin tutum ve davranışlarının net ve tutarlı olmaları oldukça önemlidir.


Uzman Psikolog Burcu TAŞAN

 
 
 

Comments


bottom of page