ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞTİRMEK İÇİN 5 MADDE
- gulnihalferhan
- 5 Mar 2022
- 2 dakikada okunur

1) FİKİRLERİNİ SORUN
Ona konuşma hakkı verin,ona konuşma hakkı vermiyor,her şeyi siz karar verip,dikte ediyorsanız özgüvensiz çocuk yetiştirmeniz oldukça olasıdır. Biz çocuklarımız adına bazı şeyleri planlıyor olabiliriz ama önemli olan onun ne düşündüğü ne hissettiğidir. Bir birey olarak onlara da duygu ve düşüncelerini ifade etme fırsatı vermemiz gerekir.

2) SIK SIK SÖZ HAKKI VERİN
"Sen ne düşünüyorsun bu konuda? Senin fikrin nedir? Duygu ve düşüncelerin neler? " gibi sorular soralım. Biz onu zorlayalım. Kendini heryerde rahat ifade edebilmesi adına onu destekleyelim.

3) YAŞINA UYGUN GÖREVLER VERİN
Onun yapabileceği ödevler ve görevler onun kendine olan güvenini arttıracaktır.
Bir beyefendi Almanyada işten gelmiş ve çocuklarını parka götürüyor. Çocuklar parkta oynuyor,koşturup eğleniyorlar. Çocuklardan biri kaydıraktan düşüyor ve baba hemen koşuyor ve çocuğu hemen yerden kaldırıyor. Bir kadın adama gelip "siz Türk müsünüz?" diye soruyor. Adam nereden anladınız diye soruyor. Kadın "bizde düşen çocuk kaldırılmaz,ben onun düştüğünü gördüm,kendi kalkmasını bekledim. Her düştüğünde benim kaldırmamı bekler hale getirmemek için ben kaldırmadım. Kendi düştü ve kendi kalkmayı öğrenmeli" diyor.
Biz aşırı korumacı,her şeyi hazır yapan hazır veren bir yapıya sahibiz. Hal böyle olunca bizler akvaryumda balık yetişririyoruz. Balıklarımız kayboluyor okyanusa balık yetiştiremiyoruz. Okyonusa balık yetiştirmeliyiz. Özgvenli her türlü zorluk,sıkıntı karşısında yıkılmayan çocuklar...

4) OLUMLU DAVRANIŞLARINI TAKDİR EDİN
Eğer elinden gelenin en iyisini yaptığı bir durum varsa sonuç ne olursa olsun onu takdir edin. "oğlum/kızım gayretini görüyorum,seni takdir ediyorum" gibi sözler kullanılır, her atılan adım desteklenirse çocuklarımız gayet iyi yerlere gelir. Yapılan iyi iş görülmelidir,takdir edilen iş devam eder ve çocuklarımız bunu devam ettirir. Özsaygıları gelişir ve kendine güvenleri artar. Olumsuzluklarını görmezden gelin hatalarını başka bir yerde yalnızken rencide etmeden söyleyin.Amacınız olumluyu yakalamak olmalı.

5) GÖZ TEMASI KURUN
Çocuğunuzla konuşurken gözünüz başka yerlerde olmasın. Göz teması ile konuşmak; seni seviyorum,seni önemsiyorum anlamına geliyor. Ebeveynler yorgun olabiliyor fakat çocuklar seni değerlisin sen özelsini hissetmek istiyor. Ne olursak olalım çocuklarımıza buna hissettirmemiz lazım.
İnsan Kaynakları ve İletişim Uzmanı ve Yazar Canten KAYA
Comments